Tuotteita saatavana seuraavista vähittäiskaupoista:

 • Kangasala
  • K-supermarket (perinteinen, valkosipuli-, punajuurihapankaali 300 g ja 600 g purkeissa sekä suolakurkut)
  • S-market (perinteinen, valkosipuli-, punajuurihapankaali 300 g ja 600 g purkeissa sekä suolakurkut)
  • Prisma (perinteinen, valkosipuli-, punajuuri-, chili-, inkivääri-, omena-karpalohapankaali 600 g purkeissa sekä suolakurkut)
 • Tampere
  • Sokos (kaikki hapankaalit 300 g purkeissa, perinteinen ja valkosipulihapankaali myös 600 g purkeissa sekä suolakurkut)
  • Kalevan Prisma (perinteinen, valkosipuli-, punajuuri-, chili-, inkivääri-, omena-karpalohapankaali 600 g purkeissa, lisäksi perinteinen hapankaali 1 kg purkissa sekä suolakurkut)
  • Koivistonkylän Prisma (perinteinen, valkosipuli-, punajuuri-, chili-, inkivääri-, omena-karpalohapankaali 600 g purkeissa sekä suolakurkut)
  • Lielahden Prisma (perinteinen, valkosipuli-, punajuuri-, chili-, inkivääri-, omena-karpalohapankaali 600 g purkeissa sekä suolakurkut)
  • Linnainmaan Prisma (perinteinen, valkosipuli-, punajuuri-, chili-, inkivääri-, omena-karpalohapankaali 600 g purkeissa sekä suolakurkut)
  • Tammelan puistokatu K-Market Mestari (perinteinen hapankaali ja suolakurkut)

 

 • Lempäälä
  • Prisma Ideapark (perinteinen, valkosipuli-, punajuuri-, chili-, inkiväärihapankaali 600 g purkeissa)

 • Pirkkala
  • K-Citymarket (perinteinen, valkosipuli-, punajuurihapankaali sekä suolakurkut)

 

 

Hapankaali

Hapankaali säilyy avattunakin kuukauden verran jääkaapissa, kunhan lämpötila on tarpeeksi alhainen. Jos lämpötila ylittää +4 °C, alkaa käymisprosessi uudelleen. Näin ollen voi hapankaali maistua vieläkin happamammalta. Lisäksi kaasuja muodostuu käymisen aikana ja tiiviis astia voi näin ollen pullistua. Jos mielestäsi tuotteessa on liikaa happoa, voit aina huuhtoa hapankaalin kylmällä vedellä ennen käyttöä.

 

Hapankaalia ei ole pastöroitu. Se on gluteeniton, maidoton ja hiivaton. Emme myöskään käytä suojakaasua pakkauksissamme.

 

Raaka-aineena on kasvattajalta ostettu suomalainen kaali. Muut lisukkeet ostamme tukusta.

 

Hapankaalia valmistetaan maitohappokäymisellä. Torkkelin perheessä kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä. Hapattamisen vitamiinit säilyttävä vaikutus on tunnettu jo 1700-luvulta lähtien. Hapankaalin maitohappobakteerikanta syntyy spontaanisti olosuhteiden vaikutuksesta toisin kuin hapatettavien maitovalmisteiden, joihin meijereissä lisätään tiettyä bakteerikantaa. Kaalissa on maitohappobakteerien lisäksi myös useita muita mikrobeja. Hapattaminen on siten erittäin monimutkainen mikrobiologinen prosessi, jonka lopputulos riippuu kaalissa esiintyvien mikrobien keskinäisestä suhteesta. Hapankaalin luontainen maitohappo-käyminen voi näin ollen epäonnistua, jos ei-toivotut pilaajabakteerit pääsevät prosessissa valtaan.

 

Viime aikoina maitohappokäymistä on tutkittu mm. mikrobiologian avulla. C-vitamiinipitoisuus on hapankaalin tunnetuimpia ominaisuuksia. Lisäksi on saatu selville, että hapankaalista eristetyt maitohappobakteerit estävät taudinaiheuttajabakteereiden toimintaa ruoansulatuskanavassa. Maitohappokäyminen tarjoaa monia etuja. Ruoasta tulee ihmisen elimistölle helpommin sulavaa ja joillakin se auttaa vatsaongelmiin. Paitsi että maitohappokäyminen takaa tuotteelle pitkän säilyvyyden, se tuo esiin kaalissa piilevät aromit. Hapankaalin C-vitamiinipitoisuus on noin 33,4 mg/100 g.

 

Venäläiset suolakurkut

Avomaankurkut kasvatamme itse kesän aikana kasvihuoneissa. Muut lisukkeet tulevat tukusta (valkosipuli) tai omasta pellosta (mustaherukan lehti, tilli).

 

Kuinka säilyttää oikein hapankurkkuja? Avattuasi astian muista upottaa jäljelle jääneet kurkut nestepinnan alapuolelle ja laittaa jääkaappiin. Näin kurkut säilyvät pitkään ilman minkäänlaisia ongelmia. Kun kurkku on kosketuksissa ilman kanssa, muodostuu kurkun pinnalle valkoinen kalvo. Tämä on aivan normaalia maitohappotuotteen käyttäytymistä. Voit huuhtoa kurkun kylmällä vedellä ja jos se näyttää hyvältä ja tuntuu napakalta on se myös syötävissä.

 

Suomessa on kautta aikojen pidetty parhaana suolakurkkuna ns. venäläistä suolakurkkua. Aito venäläinen tapa säilöä kurkkuja on hapattaminen maitohappokäymisen avulla, samalla tavalla, jolla hapankaali syntyy. Hapankurkun happamuus on pehmeämpää kuin etikkakurkulla, koska maitohappo maistuu vähemmän happamalta kuin etikka. Kurkun rakennekin tuntuu suussa pehmeältä mutta samalla myös rapsakalta.

 

 

Lähteet:
Raholan syötäviä sanoja, toimittaja Jaakko Rahola
MTT, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus. www.mtt.fi.
Kuluttajatutkimuskeskus, Lehdistötiedote 6/2001. Helsinki 15.11.2001

 

Kangasala, Suomi
viesti@torkkelinperheenhapankaali.fi
050–5050 302